Over slimme camera’s doen veel verhalen de ronde. Dat ze chauffeurs bespioneren of digitale gadgets zijn. Of maken ze rijden echt veiliger? Ontdek hier wat waar is en wat niet!

Vooroordeel nr. 1: slimme camera’s schenden de regels over gegevensbescherming

Dat is vaak de grootste angst van bestuurders, maar u kunt ze geruststellen. Hoe streng de privacyreglementering in de diverse landen ook is, dashcams zijn overal toegelaten. Meer zelfs: het gebruik ervan is wettelijk geregeld. Zo moet u bijvoorbeeld uw chauffeurs erop wijzen dat er een camera in het voertuig aanwezig is. Hun privacy is ook afdoende beschermd. Alleen bevoegde personen mogen de beelden bekijken, u bepaalt hoelang de gegevens bewaard blijven, u dient een register van de beeldverwerking bij te houden en video opnemen in de cabine is uit te schakelen.

Download onze GDPR-gids voor slimme camera’s

Vooroordeel nr. 2: onze chauffeurs zullen nooit een camera in de cabine toelaten

Dashcams dienen in geen geval om te spioneren. Integendeel, ze helpen uw chauffeurs om hun beroep veiliger en in alle gemoedsrust uit te oefenen. Ze krijgen bijvoorbeeld een waarschuwing als ze verstrooid zijn. Na een tijdje gaan ze vanzelf veiliger rijden. En ze behouden hun zelfstandigheid. De vlootbeheerder krijgt alleen een bericht als de chauffeur zijn gedrag niet aanpast. Nog een voordeel: als één van uw chauffeurs bij een aanrijding is betrokken, tonen de beelden aan of hij onschuldig is. U staat dus sterker tegenover de tegenpartij en de verzekeringen. De videobeelden geven u ook meer inzicht in de rijgewoonten van de chauffeurs, zodat u hun opleiding kunt aanpassen.

Vooroordeel nr. 3: een dashcam is duur

Maar in elk geval veel voordeliger dan een aanrijding! Hou rekening met een budget van € 400 excl. btw per geïnstalleerde camera (zonder simkaart en abonnement bij een operator). Die kosten zijn bijna verwaarloosbaar in verhouding tot de voordelen:

  • minder ongevallen, minder verwondingen, minder arbeidsongeschiktheid en minder kosten om voertuigen te vervangen of te herstellen,
  • minder boetes, omdat uw chauffeurs beter en voorzichtiger rijden,
  • lagere verzekeringspremies als u met beelden aantoont hoe goed uw chauffeurs rijden, minder kosten door geschillen.

Vooroordeel nr. 4: slimme camera’s zijn gewoon een technologisch gadget

Klopt helemaal niet! Dashcams combineren videotechnologie met artificiële intelligentie om afleiding tijdens het rijden tegen te gaan en het aantal verkeersongevallen te verminderen. Ze kunnen gevaarlijke verkeerssituaties detecteren en uw chauffeurs in real time waarschuwen. Denk aan bruusk accelereren, geen gordel dragen, te snel rijden of een smartphone gebruiken tijdens het rijden. De winst is dus reëel, zowel op korte termijn (minder aanrijdingen) als op wat langere termijn (omdat uw chauffeurs zich beter bewust worden van hun rijgedrag en dus beter gaan rijden).

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…