Een slimme camera in al uw voertuigen is een goed idee: ze helpen uw chauffeurs om hun rijgedrag te verbeteren. Zo verlagen ze ook uw verzekeringskosten! Een woordje uitleg.

De populariteit van dashcams stijgt snel bij bedrijven met een voertuigenvloot. De reden ligt voor de hand: de hoogtechnologische toestelletjes combineren de voordelen van video én artificiële intelligentie om de risico’s op de weg aanzienlijk te verminderen. Dat betekent een grotere veiligheid voor uw medewerkers en een vlotter beheer van uw voertuigen (minder schade, minder herstellingen, enz.). Bovendien kunnen ook uw voertuigverzekeringen goedkoper worden. Hoe dat kan, leest u hier.

Voorzichtigere chauffeurs

Dashcams zijn tegenwoordig in staat om in real time risicogedrag van uw bestuurders op te merken en hen onmiddellijk te waarschuwen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als ze een smartphone gebruiken terwijl ze rijden, geen veiligheidsgordel dragen of snelheidsbeperkingen niet in acht nemen. Deze “slimme” functie van dashcams levert u twee interessante voordelen op:

  • Preventie: gevaarlijke verkeerssituaties worden vermeden en dus dalen zowel de aanrijdingen als de inbreuken op het verkeersreglement.
  • Gedragsverandering: uw chauffeurs worden zich bewust van hun rijgedrag. Daardoor gaan ze voorzichtiger rijden en nemen ze na een tijdje betere rijgewoonten aan.

Voor verzekeraars betekenen lagere risico’s lagere premies

Dashcams zijn dus in staat om de verkeersrisico’s te doen dalen. Dat is goed nieuws voor uw chauffeurs, voor het beheer van uw vloot en bijgevolg ook voor de verzekeringsmaatschappijen. Want hoe lager de risico’s, hoe lager de premies die u betaalt! Het is dus zeker geen toeval dat verzekeringsmaatschappijen voordeligere contracten aanbieden aan klanten die hun ongevalsrisico verlagen door hun voertuigen met slimme camera’s uit te rusten. De financiële bonus kan 10 tot 15% bedragen. Een buitenkans die geen enkele vlootbeheerder laat liggen …

En bij een ongeval? Beelden zijn “bewijzen”

Dashcams zijn ook in andere opzichten financieel interessant. Bij een aanrijding wordt al te vaak met een beschuldigende vinger gewezen naar vrachtwagens, bestelwagens en andere bedrijfsvoertuigen. Maar als uw vloot met dashboardcamera’s is uitgerust, hebt u hogeresolutiebeelden bij de hand om alle twijfels over het ongeval weg te nemen. Bezorg dit “videobewijs” aan uw verzekeraar om te bepalen wie aansprakelijk is. Hoewel alleen een rechter kan uitmaken of ze bewijskracht hebben, zijn de beelden op zich vaak ondubbelzinnig genoeg om klachten, gerechtelijke stappen of eindeloze procedures te vermijden. Ook op die manier beperkt u dus uw verzekeringskosten!

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…