Volgens een internationale organisatie van autoconstructeurs zou de Europese markt voor dashboardcamera’s tegen 2026 meer dan 2,5 miljard euro waard zijn. Een woordje uitleg.

Camera’s aan boord van een voertuig, ook wel dashcams genoemd, zijn wijdverspreid in de Verenigde Staten en Rusland en in dit laatste land zelfs verplicht. Ook in Europa en meer bepaald in België stijgt hun populariteit. Dat hoeft niet te verbazen, als je weet dat er zich in ons land in 2021 bijna 35 000 ongevallen met lichamelijke letsels hebben voorgedaan. Die eisen een zware menselijke tol en de financiële schade is groot, zowel voor personen als bedrijven. Wij zien vooral 3 redenen om uw wagenpark uit te rusten met dashcams.

#1 Grotere veiligheid voor uw bestuurders

Dit is het grootste voordeel van een camera aan boord van een voertuig, zeker als die “slim” is en over de ADAS-functie beschikt (Advanced Driver-Assistance System). Obstakels, bruusk remmen, geen veilige afstand in acht nemen, een voertuig dat plots van richting verandert, enz.: de dashcam filmt het verkeer, merkt gevaarlijke situaties op en waarschuwt de bestuurder, die meteen kan reageren.

Het neusje van de zalm voor meer veiligheid onderweg is een camera met een dubbel objectief: één is op de weg gericht, het andere op de bestuurder. De dashcam detecteert dan niet alleen gevaren op de weg, maar signaleert ook risicovol gedrag van de bestuurder. Misschien doet hij zijn gordel niet om, belt hij terwijl hij rijdt of wordt hij slaperig? Een bestuurder die zich bewust is van zijn gedrag, neemt een meer verantwoorde rijstijl aan en loopt minder risico’s. Daardoor daalt het aantal ongevallen significant.

#2 Bewijsmateriaal bij incidenten

Nul risico bestaat jammer genoeg niet en een aanrijding blijft altijd mogelijk. Maar ook dan blijkt een slimme dashcam goud waard. Omdat het toestelletje continu filmt, is het achteraf makkelijker om de aansprakelijkheid van alle betrokkenen vast te stellen. Is het voertuig van de tegenpartij net voor de klap plots van rijstrook veranderd? Heeft het te bruusk geremd? De beelden van een dashcam zijn voorzien van datum, tijdstip en geolokatie en gelden als bewijsmateriaal voor politie en verzekeringsmaatschappijen. Geschillen behoren dus tot het verleden!

#3 Lagere kosten

Bedenk hoeveel tijd u wint als het aantal ongevallen in uw vloot daalt. Er is minder gedoe met geschillen en u maakt geen onnodige kosten. Een aanrijding betekent immers herstellingen en voertuigstilstand, terwijl ook de verzekeringsaangiften u tijd en geld kosten. Gelukkig maken de beelden van de slimme camera daar allemaal een einde aan en stijgen de verzekeringspremies niet als uw bestuurder geen schuld treft!

Het is trouwens niet uitgesloten dat dashcams in de toekomst als rijhulpmiddel worden erkend, wat gunstige gevolgen kan hebben voor de berekening van de voertuigverzekeringspremie. Sommige verzekeraars beginnen het gebruik ervan al te belonen als u ermee bewijst dat uw chauffeurs voorzichtig rijden.

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…