Voor bedrijven met een voertuigenvloot zijn verkeersongevallen een dure lijdensweg. De meest voorkomende oorzaak? Afleiding achter het stuur … Hoe voorkomt u dit?

Thuiszorg, verkeer naar en van bouwterreinen, goederentransport, … In veel beroepen leggen medewerkers lange trajecten af of rijden ze de hele dag korte afstanden. Bent u bedrijfsleider en zijn uw medewerkers vaak onderweg? Dan weet u ook dat verkeersongevallen als een sombere schaduw over het werk hangen.

Belangrijkste oorzaak: afleiding

De belangrijkste oorzaak van verkeersongevallen? Afleiding tijdens het rijden. Onderweg even een berichtje typen, sociale media checken, eten of drinken achter het stuur, enz. Stuk voor stuk situaties die de aandacht van bestuurders doen verslappen. En uiteraard is de verleiding groot om te gaan multitasken als je urenlang op de baan bent. Maar enkele seconden onoplettendheid kunnen fataal zijn of uw bedrijf grote schade berokkenen.

Andere risicofactoren

Er is nog ander gevaarlijk rijgedrag dat voor veel ongevallen zorgt. Denk aan met een te hoge snelheid rijden, geen veilige afstand in acht nemen (20% van de ongevallen in Wallonië) of andere inbreuken op het verkeersreglement. Ook uw chauffeurs trappen soms in de val van onaangepast rijgedrag. Daardoor stijgt niet alleen de kans op een ongeval. Het bedrag van de boetes kan oplopen en uw voertuigen slijten sneller. En een laatste belangrijke oorzaak van ongevallen is slaperigheid achter het stuur, na meerdere uren op de weg of door de eentonigheid van het traject.

Een slimme copiloot aan boord

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, zijn digitale tools een uitstekend middel. Zo zijn er camera’s die beelden en artificiële intelligentie combineren. Eigenlijk is het systeem vrij eenvoudig: een cameraatje in elk voertuig vervult de rol van copiloot. Het detecteert risicogedrag en stuurt in real time een visuele en audiowaarschuwing naar de bestuurder. Die kan dan tijdig corrigeren. Een plotse acceleratie? Bruusk remgedrag? Een forse afwijking van het traject? Al die situaties moeten eerst opgespoord worden om ze later te kunnen vermijden.

Voordelen voor uw vloot

Slimme camera’s aan boord van voertuigen beperken niet alleen het aantal ongevallen. Ze leren uw chauffeurs ook hoe ze veiliger kunnen rijden. Was een ongeval ondanks alles niet te vermijden? Ook dan blijkt zo’n camera belangrijk, want u beschikt meteen over beelden van het incident. Live videobewijs helpt u om claims en verzekeringskosten te beperken. En de kers op de taart? U krijgt een schat aan informatie in handen (gevolgde routes, snelheid, realtime GPS-tracking, enz.) om uw vloot nog beter te beheren!

Ontdek de slimme Viasat-voertuigcamera’s

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…