Het bedrijf SabaiSabai, eigenaar van de restaurants Thai Café et Tenshi, besloot in 2021 om Viasat-dashcams te installeren in zijn bestelwagens. De IT-manager van het bedrijf legt uit waarom.

Jean-Paul Pinto Soares, IT-specialist bij SabaiSabai, had nooit beseft hoeveel gevaar de maaltijdkoeriers van het bedrijf in het verkeer lopen, tot hij op de dashcambeelden vaststelde dat de klap bij een aanrijding heel hevig kan zijn. De installatie van slimme camera’s in 60 van de 80 voertuigen van het bedrijf opende hem de ogen: “Ik heb bijvoorbeeld gezien hoe een auto zonder te waarschuwen plots een U-bocht vóór het voertuig van één van onze chauffeurs maakte. Een ongeval was onvermijdelijk. Heel indrukwekkend allemaal, maar gelukkig vielen er geen zwaargewonden en konden we op de video meteen zien wat er was gebeurd”, vertelt hij.

“Onze behoeften waren heel specifiek”

De directie van SabaiSabai had vooral twee redenen om midden 2021 slimme camera’s in zijn voertuigen te laten installeren: de werkomgeving van de chauffeurs veiliger maken en verantwoord rijgedrag bevorderen. “Situaties op de weg kunnen gevaar opleveren, maar ook een ogenblik verstrooidheid van de bestuurders is gevaarlijk. Daarom wilden we camera’s die hen in beide gevallen waarschuwen”, aldus Jean-Paul.

Dat bleek de juiste aanpak: “Toen onze chauffeurs met hun rijgedrag werden geconfronteerd, gingen ze meteen veel veiliger rijden.” Het resultaat liet niet op zich wachten: minder ongevallen en vanaf de tweede week een daling met 80% van het aantal boetes wegens overdreven snelheid of fout parkeren!

“Uitstekend om geschillen te vermijden”

De dashcams in de vloot bieden nog een voordeel: bij een aanrijding leveren ze onweerlegbaar bewijs op. Wie reed met het voertuig? Wat is er precies gebeurd? Wie is aansprakelijk? De beelden van de slimme camera nemen elke twijfel weg en voorkomen zo vaak geschillen. “Jammer genoeg is het al te makkelijk om de bestuurder van een bedrijfswagen de schuld te geven”, zegt Jean-Paul. “Omdat beelden bewijskracht hebben, helpen ze om geschillen op te lossen, ook met de verzekeringen. Bepalen welke partij een ongeval heeft veroorzaakt, is belangrijk, want die betaalt de premieverhoging.”

“Snel gewoon aan de dashcams”

De meeste bezorgers waren al snel vertrouwd met zo’n slimme camera in hun voertuig. Ze hadden daar ook een goede reden voor: bij een aanrijding konden ze meteen hun onschuld aantonen. En de angst om bespioneerd te worden? Die was al na korte tijd verdwenen: de directie wordt immers niet gewaarschuwd als de bestuurder zijn rijgedrag alsnog aanpast en bovendien is het gebruik van de beelden strikt gereglementeerd door de GDPR-regels.

“We zijn vanaf het begin heel duidelijk geweest: alleen als er zich een probleem voordoet, bekijken en bewaren we de beelden. In alle andere gevallen worden ze automatisch gewist”, benadrukt Jean-Paul. En hij besluit: “De dashcams zijn voor iedereen interessant: de chauffeur rijdt veiliger en wij winnen tijd en besparen door lagere herstellings- en verzekeringskosten.”

 

Gerelateerd nieuws

05/11/2024
Targa Telematics, een van de wereldleiders op het gebied van IoT en digitale oplossingen voor verbonden mobiliteit, kondigt de nieuwe naam van haar…