Hoe wapent u zich tegen de financiële en gezondheidsrisico’s van het farmaceutisch vervoer? Bernard Vanderstichele, fleet manager bij AJIMEX, heeft er een uitgesproken mening over.

 

Wat zijn de typische bedrijfsactiviteiten van AJIMEX ?

Bernard Vanderstichele: “Wij doen aan nationaal en internationaal goederenvervoer met bijna 70 vracht- en bestelwagens. Dringend transport van farmaproducten is onze specialiteit.”

Waarom is het beheer van de koudeketen zo belangrijk in uw sector?

“In de farmalogistiek moet de temperatuur van alle opgeslagen en vervoerde goederen constant bewaakt worden. Voor elke schakel in de keten gelden strikte normen en Goede Distributiepraktijken (GDP). Een verstoring van de koudeketen betekent voor ons en voor onze klanten dat er gezondheidsrisico’s ontstaan, met eventueel grote financiële en commerciële gevolgen. We mogen gewoon geen fouten maken! Bij het laden en lossen moeten we dus altijd de temperatuur bewaken en bovendien moeten we dat ook kunnen bewijzen.”

Hoe slaagt u erin om uw klanten die garantie te bieden?

“We vertrouwen nu al 19 jaar op technologie om de temperatuur in real time te controleren! Natuurlijk zijn de middelen waarover we beschikken in die periode veel beter geworden. Een voorbeeld: via geolokalisatie weten we nu altijd waar elk voertuig zich bevindt en kennen we minuut per minuut de temperatuur in de koelruimte. We weten dus op elk ogenblik of de koudeketen in stand blijft: de bestuurder ziet het op de display in zijn voertuig en de dispatcher op een webplatform. Wijkt de temperatuur af? Dan volgt er automatisch een alarm en neemt de dispatching contact op met de bestuurder om hem instructies te geven.”

Waarin verschilt de Viasat Connect-technologie die AJIMEX gebruikt van andere systemen?

“De meeste bedrijven gebruiken extra sensoren die ze in de koelruimte aanbrengen. Wij niet. Samen met Viasat Connect hebben we een elegante, hoogpresterende oplossing uitgewerkt. Het geolokalisatietoestelletje in de cabine ontvangt de gemeten temperatuurwaarden rechtstreeks van de twee sensoren die toch al aanwezig zijn voor monitoring van het koelaggregaat. En het verzendt die waarden onmiddellijk naar het tracingplatform. We verkleinen dus de foutenmarge tussen wat gemeten en wat verzonden wordt!”

Is technologie nu onmisbaar om de koudeketen na te leven?

“Absoluut onmisbaar! Onze klanten eisen een bewijs van het temperatuurverloop vanaf het moment dat we bij hen laden tot en met het lossen. Dat is nu de regel in de farma. De Viasat Connect-technologie neemt elke dag een zware last van de schouders van onze teams. De technologie die deze cruciale factor bewaakt, geeft hen gemoedsrust en laat hen efficiënter werken.”

Hoe tevreden bent u over dit systeem?

“Het is gewoon uitstekend! Ik moet trouwens toegeven dat we af en toe rondkijken of er nog betere oplossingen bestaan. Maar geen enkel ander bedrijf biedt ons de kwaliteit en betrouwbaarheid van Viasat Connect!”

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…