Nu 5G aan belang wint, zullen 2G en 3G de komende jaren van het toneel verdwijnen. Heeft dit ook gevolgen voor uw activiteiten? We maken een stand van zaken op.

Orange maakte zijn beslissing al in maart 2022 openbaar: over 7 jaar biedt de operator in Europa (en dus ook in België) geen netwerken van de tweede en derde generatie (2G en 3G) meer aan. Telenet en Proximus trekken zelfs eerder de stekker eruit. Beide operators halen 3G respectievelijk in september en december 2024 uit de lucht, maar ondersteunen 2G nog minstens tot in 2027. De kans is groot dat het daarna definitief gedaan is met deze technologieën, omdat de operators mobiele bandbreedte willen vrijmaken voor hun netwerken van een nieuwe generatie.

Positieve verandering

Video’s streamen, communiceren via de cloud, e-commerce, artificiële intelligentie, augmented reality en nu ook de metaverse: onze activiteiten spelen zich steeds meer digitaal af. Daarvoor moeten steeds grotere massa’s data met een steeds hogere snelheid worden uitgewisseld. De capaciteit van de 2G- en 3G-netwerken is daarvoor ontoereikend.

Bedrijven zullen wel degelijk de gevolgen voelen van het uitfaseren van 2G en 3G, omdat nog veel toestellen deze technologieën gebruiken. Uiteraard zullen oude mobiele telefoons geen data meer kunnen versturen of ontvangen, maar dat geldt ook voor sommige medische apparaten, alarmsystemen, mobiele hulpsystemen in voertuigen en betaalterminerals.

Waar zullen de gevolgen vooral merkbaar zijn?

Beheert u een voertuigvloot die uitgerust is met GPS-bakens? Check dan zeker via welke netwerken ze data verzenden. En als het om 2G of 3G gaat, dan mag u zeker een grote impact op uw activiteiten verwachten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Onderbreking van de service: u kunt niet langer de lokalisatiegegevens van uw voertuigen of andere uitrusting ontvangen.
  • Extra kosten om uw GPS-bakens onmiddellijk aan te passen of (als dat niet mogelijk is) te vervangen door modellen die compatibel zijn met de mobiele technologie van de vierde of vijfde generatie.
  • Een lagere productiviteit en verlies aan concurrentiekracht omdat u niet langer in real time toegang hebt tot essentiële gegevens over uw activiteiten.

Vooruitzien loont

Toch is er ook goed nieuws. In tegenstelling tot veel andere landen, bestrijkt 4G momenteel al vrijwel het hele Belgische grondgebied. Bovendien blijven de 2G- en 3G-netwerken nog enkele jaren functioneren. Dit is dus het ideale moment om zonder overhaasting de beste oplossing voor uw bedrijf uit te zoeken. Viasat Connect kan u daarbij helpen, met een aanbod aan bakens dat volledig 4G- en 5G-compatibel is. Met onze systemen weet u altijd in real time waar uw voertuigen en uitrusting zich bevinden en bovendien kunt u:

  • de opdrachten van uw mobiele teams plannen en opvolgen,
  • het rijgedrag van uw chauffeurs verbeteren,
  • het brandstofverbruik van uw vloot verlagen,
  • onmiddellijk reageren bij een ongeval of probleem onderweg,
  • uw voertuigen en uitrusting beschermen tegen diefstal,
  • uw administratieve taken digitaliseren en automatiseren,
  • de kwaliteit van uw klantenservice verbeteren.

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…