Dagelijks rijden bijna 150.000 vrachtwagens over onze Belgische wegen, om nog maar te zwijgen over alle andere professionals die op pad zijn. En wat als betere rijgewoontes de veiligheid zouden verbeteren?

Een paar duizend kilometer per week, meer dan 100.000 kilometer per jaar per bestuurder: dat is routine in uw bedrijf. Maar niet zonder gevaren … Van vermoeidheid tot dodehoekproblemen, het niet in acht nemen van veiligheidsafstanden en snelheidsovertredingen. Het zijn stuk voor stuk risico’s die ook doorwegen op uw uitgaven …

Ongevallen die u duur komen te staan

Uw mobiele werknemers nemen dagelijks risico’s. Uw rol daarin? Proberen deze te minimaliseren! In 2019 gebeurden er bijna 38.000 ongevallen op de Belgische wegen, waarvan bijna 10% met transportvoertuigen. Naast de fysieke en materiële schade, belemmert elk ongeval de goede werking van uw activiteiten, wat uiteraard ten koste gaat van uw rentabiliteit. Denk maar aan een vrachtwagen die stilstaat, de dringende aanwerving van een chauffeur, vertragingen en reorganisatie van de planning, nadelige gevolgen voor uw imago en het welzijn van uw werknemers, enz.

Technologie schiet te hulp

Het goede nieuws is dat de verkeersongevallencijfers de afgelopen jaren stabiel zijn gebleven. En dat is onder meer te danken aan de technologische vooruitgang! Met digitale hulpmiddelen kunt u vandaag nog een stap verder gaan. Volgen uw chauffeurs al een verplichte opleiding en regelmatige bijscholingen? U kunt hen helpen om het nog beter te doen. Voor hun eigen veiligheid. Voor uw bedrijf. Voor onze planeet. Hoe? Dankzij monitoring- en rijhulpsystemen. Deze tools:

  • zetten uw chauffeurs ertoe aan om veiliger en verstandiger te rijden;
  • staan hen te allen tijde bij;
  • moedigen hen aan om verantwoordelijker te rijden, bijvoorbeeld wat het verbruik betreft

Een digitale copiloot aan boord

Stelt u zich eens een systeem voor waarmee u – voor elke bestuurder – enkele belangrijke parameters kunt registreren. Enkele voorbeelden? De afgelegde afstand per uur, per dag en per week, het soort wegen dat wordt gebruikt, snelheidsovertredingen of te bruusk remmen. Met andere woorden, een module die het rijgedrag in real time analyseert. Beter nog: een systeem dat de bestuurder ook waarschuwt, zodat hij of zij zich meteen bewust wordt van zijn of haar afwijkend gedrag. Het is geen droom: zo’n systeem bestaat!

Waarom geen slimme camera’s aan boord?

Wist u dat 8 op 10 ongevallen te wijten zijn aan een gebrek aan aandacht van de bestuurder? Dat is ook niet verwonderlijk, want ze brengen heel wat uren achter het stuur door. Gelukkig kunnen krachtige videocamerasystemen voortaan de weg, de cabine en de losplaats in real time in de gaten houden. Kwestie van uw chauffeurs, hun passagiers, hun ladingen en hun omgeving niet uit het oog te verliezen.

Hoe werkt het? Een camera, die op de voorruit bevestigd is, registreert gelijktijdig beelden van de weg en de cabine. Artificiële intelligentie doet de rest: ze controleert de vermoeidheidstoestand van de bestuurder, maar detecteert ook elk gevaarlijk voorval (veiligheidsgordel niet goed vastgemaakt is, telefoon of sigaret achter het stuur, …) en stuurt een waarschuwing naar de voornaamste betrokkene! Agressief rijgedrag of een aanrijding? U ontvangt meldingen en kunt meteen assistentie verlenen. Kortom, het is een apparaat dat uw chauffeurs verantwoordelijk maakt en uw bedrijf geruststelt!

Tal van voordelen:

  1. Meer veiligheid voor de chauffeurs: door het rijgedrag van uw chauffeurs tijdens hun ritten te verbeteren, stelt u alles in het werk om het risico op ongevallen en de schadelijke gevolgen daarvan te beperken.
  2. Kleinere ecologische voetafdruk: een meer verantwoordelijke rijstijl – met minder bruusk optrekken en afremmen bijvoorbeeld – betekent ook een lagere CO2-uitstoot.
  3. Lagere kosten: een ongeval voorkomen betekent minder kopzorgen, maar met technologische hulpmiddelen kunt u nog een stap verder gaan. Dankzij een meer aangepast rijgedrag van uw chauffeurs bespaart u ook op brandstof- en onderhoudskosten voor uw voertuigen.

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…