Slimme camera’s nemen niet alleen continu beelden op, maar bieden ook talrijke andere functies. Hou rekening met de volgende criteria als u een dashcam kiest.

 

#1 ADAS-functies

Continu de weg filmen is prima, maar de bestuurder waarschuwen voor gevaar is nog beter! Sommige slimme camera’s met ADAS-functies (Advanced Driver-Assistance System) slaan alarm met een licht- of geluidssignaal als het voertuig van zijn rijstrook afwijkt, te dicht een voorligger nadert of een bruusk remmende voorligger moet ontwijken. Een opmerkzame copiloot voor meer veiligheid.

#2 Eén of twee objectieven?

Klassieke (en voordelige) dashcammodellen hebben één objectief dat alleen de weg vóór het rijdende voertuig filmt. Om een obstakel te detecteren of te bepalen wie aansprakelijk is bij een aanrijding is dit perfect. Maar ook wat er zich in de cabine afspeelt is interessant! Het is immers bekend dat de meeste ongevallen te wijten zijn aan concentratieverlies van de chauffeur. Kies daarom een dashcam met een dubbel objectief! Die detecteert niet alleen gevaren op de weg, maar waarschuwt de bestuurder ook voor risicogedrag (gordel niet vastklikken, telefoneren tijdens het rijden, indommelen, enz.). De voordelen zijn legio: minder ongevallen, minder boetes en dus lagere verzekeringskosten. De investering is dus snel terugverdiend!

#3 Beeldkwaliteit

Wilt u bij een ongeval ondubbelzinnig bepaalde essentiële informatie kunnen lezen (nummerplaat, merk, enz.)? Hou dan rekening met de beeldresolutie van de video: high definition (720p), full HD (1080p) of 4K. Die laatste resolutie, 4K, biedt natuurlijk de beste videokwaliteit, maar heeft ook een geheugenkaart met een grote opslagcapaciteit nodig. Full HD lijkt het beste compromis.

#4 Opnamehoek

De opname- of kijkhoek is de maximale zone die het objectief van links tot rechts bestrijkt. Dashcams hebben meestal een opnamehoek tussen 120° en 180°. Kies een groothoeklens met een opnamehoek van minstens 140° voor een optimaal beeld, ook in bochten. U kunt zelfs extra camera’s toevoegen, opzij of achteraan het voertuig, om de lading in het oog te houden. Ideaal om goederen- of brandstofdiefstal te voorkomen!

#5 Nachtzicht

Zijn uw chauffeurs vaak in het donker onderweg, als vrachtwagenbestuurder, koerier of technicus? Dan kunt u niet zonder camera met een nachtzichtfunctie. Alleen zo’n camera maakt ook bij heel weinig licht heldere beelden.

#6 Versnellingsmeter

Een camera met een versnellingsmeter (G-sensor) detecteert schokken en andere bruuske bewegingen van het voertuig en bewaart ze op de SD-kaart.

#7 GPS

De GPS-functie koppelt de opgenomen beelden aan het traject dat de chauffeur aflegt. Op die manier weet u bijvoorbeeld bij een aanrijding exact waar uw voertuig zich bevond.

#8 Slimme camera

Bij een geconnecteerde camera kunt u de video’s van de camera op uw smartphone bekijken via een wifi-, Bluetooth- of 4G-verbinding. Een ander voordeel is de mogelijkheid om meteen een back-up in de cloud te maken of een alarmsignaal te verzenden.

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…