Veel bestuurders weten niet hoe ze milieuvriendelijker kunnen rijden. Toch levert deze techniek tastbare economische en milieuvoordelen op. Hoe overtuigt u uw chauffeurs?

4 op de 10! Zoveel automobilisten in België hebben nog nooit gehoord van milieubewust of eco-rijden. Dat blijkt uit een enquête van Touring bij 1 200 bestuurders. En hoe zit het met de chauffeurs van uw vloot? Het lage resultaat is in elk geval verrassend, want door milieubewust te rijden verbetert de verkeersveiligheid, dalen de brandstofkosten en heeft een voertuig een kleinere impact op de planeet.

Wat is milieubewust rijden?

Eigenlijk is het principe van milieubewust rijden heel eenvoudig: “slechte” gewoonten achter het stuur vervangen door een rijstijl die soepeler, zuiniger en milieuvriendelijker is. Dit betekent onder andere:

  • nooit de motor laten draaien wanneer het voertuig stilstaat,
  • zo weinig mogelijk bruusk versnellen of remmen,
  • een stabiele snelheid aanhouden,
  • niet onnodig het toerental verhogen,
  • de snelheidsbeperkingen naleven,
  • anticiperen op het verkeer en elk traject goed voorbereiden,
  • het voertuig correct onderhouden.

Waarom milieubewust rijden?

De voordelen zijn duidelijk: u bespaart tegelijk geld, verbetert de veiligheid van uw werknemers en helpt het milieu. Wat dit in de praktijk betekent? Door een snelheid van 80 km/u in plaats van 90 km/u aan te houden, daalt de uitstoot van een voertuig met 30%. Nog beter: als uw chauffeurs 10 km/u trager gaan rijden, sparen ze op 500 km liefst drie tot vijf liter brandstof uit. Volgens de vzw Ecoconso kan eco-rijden immers tot 20% brandstofbesparing opleveren!

Voor u als vlootbeheerder betekent dit alleen maar winst. Om te beginnen houdt u de kosten van het brandstofverbruik, het onderhoud, de defecten en de inbreuken op het verkeersreglement beter in de hand. Bovendien verlaagt u de risico’s voor uw chauffeurs en de andere weggebruikers en boekt u materiële, financiële en reputatiewinst. Want een soepele en vooruitziende rijstijl beperkt het risico op ongevallen.

Hoe “bekeert” u uw chauffeurs?

Eco-rijden is een win-win techniek, die uiteindelijk alleen uw werknemers kunnen toepassen. En al spreken de voordelen voor zich, gedragswijzigingen zijn soms moeilijk te bereiken. Vastgeroeste gewoonten en reflexen achter het stuur kunnen hardnekkig zijn. Goede wil alleen volstaat niet. U dient bijgevolg de juiste omstandigheden te creëren om milieubewust rijden in te voeren. Ideaal daarvoor zijn technologische oplossingen die uw chauffeurs in real time waarschuwen en corrigeren. Denk aan camera’s in het voertuig, mobiele apps, een overzichtelijk online dashboard en andere gedetailleerde rapporten. Al die instrumenten helpen u om het rijgedrag van uw bestuurders te analyseren, op te volgen, te verbeteren en te belonen.

Ontdek de Ecodrive oplossing ontwikkeld door Viasat Connect

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…