Diefstal op bouwplaatsen is een echte plaag, die tijdens de bouwvakantie nog grotere afmetingen aanneemt! Hoe beschermt u zich en vermijdt u enorme schade en kosten?

Een tiental diefstallen op bouwterreinen per dag! De laatste cijfers van de federale politie liegen niet. Denkt u dat u goed bent beschermd? Onderschat de criminelen niet: ze bedenken voortdurend nieuwe methodes. Alles moet eraan geloven: klein gereedschap, bouwmaterialen, bestelwagens en soms zelfs zware bouwmachines. Ze slaan vooral toe als uw arbeiders niet aanwezig zijn, zoals ook tijdens de coronacrisis is gebleken.

Grote financiële verliezen

Voor zelfstandigen en KMO’s zijn de economische en financiële gevolgen van diefstal zwaar om te dragen. Als het u overkomt, moet u niet alleen de “verdwenen” machines of materialen vervangen. De werken lopen ook vertraging op en soms moet u uw activiteiten zelfs een tijdje stilleggen. Dat betekent technische werkloosheid voor uw medewerkers. De financiële schade voor alle Belgische aannemers samen zou jaarlijks in de tientallen miljoenen euro’s lopen!

“Old school” toezicht

Als u in het vak zit, kent u ongetwijfeld een aantal klassieke methodes om diefstal en vandalisme tegen te gaan. Een bewaker die permanent ter plaatse is, blijkt efficiënt, maar tegen welke kosten? Veel zelfstandigen of KMO’s kunnen zich dergelijke uitgaven niet veroorloven. Een goede verlichting schrikt criminelen ook af, maar wat als ze gewoon overdag toeslaan? Alarminstallaties en bewakingscamera’s hebben hun nut bewezen, maar er zijn betere – en betaalbare – systemen.

Technologie als redmiddel

Waarom zou u uw gereedschap, materialen, machines en voertuigen niet uitrusten met autonoom functionerende bakens of zenders (RFID-technologie of BLE-tags)? Ze maken monitoring en geolocatie mogelijk, zodat u altijd in real time de exacte positie van uw activa kent. Er zijn hoofdzakelijk twee mogelijkheden:

  1. Geofencing: een soort virtuele bewaking om op afstand na te gaan waar uw voertuigen, bouwmachines, containers, enz. zich bevinden. Als uw “object” een op voorhand afgebakende locatie verlaat of een bepaalde snelheid overschrijdt, ontvangt een medewerker onmiddellijk een sms’je en kan hij optreden.
  2. GPS-tracking: de bekendste oplossing voor bewaking op afstand. U kent op elk moment de exacte positie van elk stuk gereedschap of machine.

Minder diefstallen en optimaal beheer

Uw activa digitaal bewaken biedt u veel voordelen. Om te beginnen bent u optimaal beschermd tegen diefstal op uw bouwplaatsen. Ook als u er niet bent, houdt u uw machines en voertuigen altijd in het oog! Bovendien helpen de digitale tools u om het verantwoordelijkheidsgevoel van uw personeel te vergroten. U kunt immers ook zien wie elke machine en elk voertuig gebruikt. En ten slotte is digitale “identificatie” cruciaal om uw bouwterreinen beter te organiseren en te inventariseren. Zo vermijdt u dat materialen zoekraken of vergeten worden.

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…