Voeren sommige van uw medewerkers hun werk alleen uit? Wist u dat u wettelijk verplicht bent om hen te beschermen en te beveiligen met een alarmsysteem? Lees er hier meer over.

Een werknemer valt, raakt gewond, wordt onwel, … Als er collega’s in de buurt zijn, krijgt hij of zij snel hulp. Maar wat als iemand alleen werkt? In een noodsituatie is er dan niemand om hulp te bieden. Risicovolle situaties doen zich bovendien vaker voor dan u denkt. Ze kunnen te maken hebben met de plek waar iemand werkt (atelier, enge ruimte, enz.), bijzondere werktijden (nachtwerk, overuren, enz.) of de aard van de functie (installateurs, bewakingsagenten, huishoudhulpen, koeriers, vrachtwagenbestuurders, schoonmaakpersoneel, enz.). Als werkgever bent u verplicht om hen te beschermen!

Risico’s en gevaren analyseren

Situaties waarin werknemers alleen aan de slag zijn komen vaak voor. Meestal is er weinig aandacht voor risico’s en gevaren … tot er iets ergs gebeurt. Dit lijstje met voorbeelden van risicovolle situaties is beslist onvolledig:

 • Een lifthersteller voert onderhoud uit boven een diepe liftkoker.
 • Werknemers werken met toxische producten (risico op verstikking) of aan gevaarlijke toestellen (zoals elektrische installaties onder spanning).
 • Een arbeider gebruikt een zware machine, die moeilijk te hanteren is of scherpe onderdelen heeft.
 • Een bewakingsagent wordt door een persoon of dier aangevallen of valt.
 • In een gevaarlijke omgeving kan een arbeider bedolven of onderkoeld geraken.
 • Allerlei medische risico’s (zoals onwel worden) en psychologische druk (stress, arbeidsomstandigheden, enz.).

Wat zegt de wet?

Artikel 54ter van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming is duidelijk: “Elke afgezonderd tewerkgestelde werknemer moet over alarmmiddelen beschikken die aan de omstandigheden zijn aangepast.” Ofwel is er een tweede persoon aanwezig die alarm kan slaan (in bepaalde situaties is dit verplicht), ofwel gebruikt de persoon die alleen werkt een specifiek alarmmiddel. U bent dus verplicht om enerzijds de risico’s te beperken en anderzijds uw medewerkers te beveiligen met een aangepast toestel.

Welke technologische oplossingen?

ICONNECT Safety is de ideale, gespecialiseerde oplossing van Viasat voor de beveiliging van werknemers die alleen werken. Het GPS-baken met het formaat van een smartphone is bijzonder veelzijdig:

 • Uw werknemer meldt wanneer hij aan een taak begint en wanneer hij klaar is, u weet dus wanneer hij aankomt en vertrekt.
 • Hij kan telefonisch contact opnemen met een meerdere of een bewakingscentrale en indien nodig alarm slaan.
 • U ontvangt een alarm als uw medewerker valt of niet meer beweegt.
 • U kunt uw medewerker in real time geolokaliseren en u ontvangt een waarschuwing als hij een toegelaten zone verlaat.
 • U brengt tweerichtingcommunicatie tot stand met uw werknemer.

 

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…