Beheert u een machinepark? Dan droomt u ongetwijfeld van efficiënte digitale systemen om uw middelen zo goed mogelijk te ‘loodsen’ en de prestaties van uw bedrijf te verbeteren …

Hoeveel graafmachines zijn er op een bepaalde werf aanwezig? Hoeveel slijpmachines telt uw machinepark? Hoe ziet het jaarlijkse gebruik van uw drilboren eruit? Hoeveel graaflaadmachines zijn er momenteel onderbezet? Wordt u geconfronteerd met diefstal van uw machines? Hoe weet u of uw bulldozers geen onderhoud nodig hebben? Uw uitrusting is altijd in beweging. Het is dan ook moeilijk om de waardevolle werkmiddelen van uw bedrijf goed te beheren zonder volledige en realtime-informatie …

1. Traceer uw machines en voertuigen

Geolokalisatie in real time is een van de grootste troeven van deze systemen: u weet altijd waar elke machine zich bevindt. U beschikt niet alleen over een geüpdatete inventaris van al uw werkmiddelen, maar hebt ook een duidelijk zicht op hun positie (per locatie, per categorie, …). Dankzij deze traceerbaarheid wordt de uitrusting ook niet met elkaar verward en vermijdt u dus ook toewijzingsfouten. Bovendien gaat u tegelijkertijd diefstal en zoekgeraakt materiaal tegen.

2. Maak gebruik van een 360 graden-visie

Wat zou u ervan vinden als u al uw machines kon lokaliseren, hun gebruikstijd kon berekenen en dure pannes kon vermijden? Op die manier kunt u de beschikbaarheid en het gebruik van deze middelen verbeteren om zo uw productiviteit te verhogen en storingen te voorkomen. Dit is een belangrijk aspect voor elke machineparkbeheerder en beïnvloedt de productiekosten en de omzet. Gelukkig kunt u deze uitdaging met gemak trotseren dankzij ‘eenvoudige’ en doeltreffende technologische oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een reeks sensoren die waardevolle informatie verschaffen over de gebruikstijd van voertuigen, machines en zelfs hun toebehoren (bak, lastarm, …).

3. Optimaliseer het middelengebruik

Gereedschap dat stilligt, betekent een enorme verspilling van uw productiemiddelen en dus van efficiëntie. Gelukkig weet u dankzij de technologie precies hoe elk apparaat wordt gebruikt, maar ook wanneer het werd schoongemaakt of bijgetankt, waar het werd neergezet en door wie, wanneer het werd gecontroleerd, enz. Zo kunt u de beschikbare middelen snel lokaliseren en opnieuw toewijzen.

Is er materiaal nodig voor een nieuwe werf? Dan weet u meteen of het beschikbaar is in het magazijn. De planning en het beheer verlopen dan ook efficiënter dan ooit.

4. Gebruik de gegevens in uw voordeel

Als uw machinepark ‘geconnecteerd’ is, verzamelt u heel wat informatie rechtstreeks van het terrein. Informatie waar dankbaar gebruik van kan worden gemaakt om tijd te besparen en de besluitvorming te verbeteren. Denk maar aan een voertuig dat in panne staat en een hele werf blokkeert. Als u niet snel reageert en een alternatief vindt, kan dat op financieel en commercieel vlak zware gevolgen hebben.

5. Verbeter het onderhoudsbeheer

Vraagt u zich af hoe u storingen en onaangename verrassingen kunt voorkomen? Door te anticiperen en uw uitrusting op tijd te onderhouden. Met deze technologische oplossingen kunt u de levenscyclus van elke machine perfect opvolgen. Ze waarschuwen u bovendien nauwkeurig en op het juiste moment wanneer onderhoud of vervanging nodig is.

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…