Elk jaar wordt in Europa het equivalent van 8,2 miljard* dollar aan ladingen gestolen. Neem dus geen enkel risico meer en bescherm uw goederen met behulp van technologie …

Goederen circuleren over het hele continent en trekken sowieso iets te nieuwsgierige blikken. En hoewel opslagplaatsen steeds beter worden bewaakt, overvallen dieven nu ook vrachtwagens die op grote parkings geparkeerd staan. Diefstal van vracht is een heuse plaag in Europa, om nog maar te zwijgen over Afrika … Bovendien worden alle soorten goederen ontvreemd. Het gebeurt bliksemsnel – vaak zonder in te breken – en geen enkel bedrijf is veilig! Wat als u uw goederen effectief verliest of als ze gestolen worden? Dan bent u als vervoerder meestal aansprakelijk. Met de nodige problemen en kosten als gevolg die u gelukkig kunt beperken door gebruik te maken van enkele geavanceerde technologische oplossingen.

1. Volg uw goederen op de voet

Tijdens het vervoer kan veel schade ontstaan. Maar een klein apparaatje – dat in enkele seconden en zonder enige verbinding geïnstalleerd wordt – kan het verschil maken: een gps-tracker. Een zender, zeg maar, die voortdurend in verbinding staat met de goederen. U weet dus in real time waar ze zich bevinden. Staat een voertuig abnormaal lang geparkeerd? Wijkt een vrachtwagen af van de geplande route? Dan stuurt de chip u een waarschuwing. En last but not least, dit knap staaltje technologie genereert rapporten die de historiek van het traject schetsen.

Indien u dat wenst, kunt u ook uw opleggers volgen in plaats van uw goederen, dankzij gps-trackers die zijn uitgerust met batterijen met een hoge capaciteit. Deze werden ontworpen om zichzelf op te laden zodra de trekker de oplegger aankoppelt, en kunnen geolokaliseren, bewegingen detecteren en waarschuwingen versturen. Dankzij deze oplossing worden ze onafhankelijk van de vervoerders die ze onder hun hoede nemen.

2. Een dubbele vergrendeling van uw pakketten

Door een veiligheidszegel aan de gps-tracker toe te voegen, verhoogt het veiligheidsniveau aanzienlijk. Het gaat hierbij om een vergrendelingssysteem dat kan worden aangepast aan elk type transportvoertuig (container, vrachtwagen met dekzeil of tankwagen). Op die manier worden uw ladingen geïdentificeerd en beschermd door dit ‘slot’. Het openen van het zegel in een niet-toegestane zone laat een spoor na en activeert in real time een alarm. En dat is niet alles: de tracker kan ook alle betrokkenen in de logistieke keten identificeren, zoals de persoon die de container sluit en de tracker aanbrengt, de chauffeur of de persoon die het zegel opent.

3. Identificeer uw ladingen

U hebt ongetwijfeld al gehoord van Bluetooth Low Energy (BLE)-trackers. Het concept is eenvoudig: er worden kleine trackers aangebracht op de vervoerde voorwerpen, het gereedschap, de transportpallets, … of ze worden verstopt in de goederen. De trackers zenden voortdurend een signaal uit dat via Bluetooth wordt opgepikt door de gps-tracker die in het voertuig of in het magazijn werd geïnstalleerd. Resultaat? U kunt op elk moment nagaan of de goederen zich nog in het voertuig bevinden, of ze werden afgeleverd en, in dat geval, wanneer en door wie ze werden afgeleverd.

*Volgens de statistieken van Europol

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…