Zowel transport- als bouwbedrijven worstelen met een hardnekkig probleem: hoe beveiligen ze hun activa? Gelukkig zijn er efficiënte oplossingen voor allerlei soorten goederen.

Diefstal en vandalisme zijn een echte plaag voor veel bedrijven. Hoe beveiligen ze hun vrachtwagens en opleggers, onderweg en op parkeerterreinen? Hun goederen in opslagplaatsen of tijdens het transport? Hun gereedschap en machines op bouwterreinen? Hoe voorkomen ze dat brandstof wordt overgeheveld uit opslagtanks of vrachtwagens? Door de coronacrisis, de dure brandstofprijzen en de gespannen economische situatie van het moment is het probleem trouwens alleen maar nijpender geworden. Doeltreffende maatregelen om uw activa te beveiligen zijn dus meer dan ooit noodzakelijk. U hebt er ook veel bij te winnen: meer veiligheid, minder financiële zorgen en materieel ongemak, een hogere rentabiliteit en zelfs lagere verzekeringspremies. Wat kunt u zelf doen?

1. Geolokalisatie van uw voertuigen en machines

Technologie voor realtime vlootbeheer stelt u in staat om uw voertuigen en mobiele machines permanent te lokaliseren op een landkaart op uw smartphone of computer. U volgt elke beweging,  controleert of ze al dan niet gepland ergens stilstaan, wie de bestuurder is, enz. Deze methode om uw voertuigen te beschermen en bij diefstal snel terug te vinden is uiterst efficiënt.

2. Installeer een anti-diefstalbaken

U hebt er alle belang bij om nog een stapje verder te gaan, met een anti-diefstalsysteem dat aan alle veiligheidsnormen voldoet. Deze systemen aan boord van voertuigen zijn efficiënt en bieden u veel mogelijkheden. U lokaliseert bijvoorbeeld elk voertuig, ontdekt of er pogingen worden ondernomen om een voertuig met uitgeschakelde motor weg te slepen, voorkomt dat het opnieuw wordt gestart en zet een automatisch alarm aan.

Beheert u geen vloot, maar wilt u een auto of motor tegen diefstal beschermen? Dan is uw smartphone uw beste bondgenoot! Hij waarschuwt u meteen als iemand uw voertuig start, optilt of verplaatst. Dat hoeft u vervolgens alleen maar te melden aan de bewakingscentrale, die contact opneemt met de politie om uw voertuig zo snel mogelijk te recupereren.

3. Vraag de bestuurder zich te identificeren

Een ander middel om diefstal van voertuigen of machines te voorkomen, is bestuurders te verplichten om zich te identificeren. Ze kunnen dat doen met een dallas-sleutel, RFID- of BLE-tag. Pas daarna kunnen ze het voertuig starten. U kunt zelfs een waarschuwing ontvangen als iemand zonder toestemming een voertuig probeert te starten.

4. Traceer uw gereedschap en uitrusting

Ook voor kleinere machines en gereedschap is het belangrijk dat ze niet zomaar kunnen “verdwijnen”. Denk aan een aanhangwagen, drilboor, stroomgroep, enz. U beveiligt ze met zelfstandige GPS-tags die u op het gereedschap aanbrengt. Door geolokalisatie ziet u in real time waar uw activa zich bevinden. Bij niet-geoorloofd gebruik ontvangt u een waarschuwing.

5. Plaats een sensor in uw tanks of reservoirs

Een bedrade of Bluetooth-sensor meldt u meteen als brandstof wordt gestolen, bijvoorbeeld door overheveling. U vermijdt ook overvulling aan de pomp of oplichting met tankkaarten. Met onze slimme oplossing maakt u een einde aan deze plaag en optimaliseert u uw uitgaven. CTA<Meer weten over bedrade of Bluetooth-brandstofsensoren>

Gerelateerd nieuws

05/02/2024
Het jaar 2024 belooft belangrijke ontwikkelingen te brengen op het gebied van wagenparkbeheer. Volgens onze prognoses zal het een beslissend jaar worden dat…