Vraag een voorstel aan
Bestand

Ongevallen achter het stuur: technologie schiet te hulp!

Deel dit artikel:

Les outils digitaux vous permettent d’inciter vos chauffeurs à des comportements plus responsables sur la route. L’un de vos chauffeurs a malgré tout eu un accident ? La technologie permet de trancher les responsabilités et plaide en votre faveur auprès de votre assureur…

Verkeersongevallen zijn een ware plaag voor transportbedrijven. Hoe kunt u uw wagenparkbeheerders helpen om ongevallen te voorkomen en beter te beheren?

Voor een bedrijf dat actief is in de transportsector, brengen ongevallen – naast lichamelijke letsels – ook rentabiliteitsverlies met zich mee (voertuig dat stilstaat of moet worden vervangen, verzekeringspremies die de hoogte in schieten, enz.). Maar uw chauffeurs leggen duizenden kilometers per jaar af en vermenigvuldigen dus de risicofactoren: te hoge snelheid, vermoeidheid, agressief rijgedrag, afleiding achter het stuur, niet-naleving van de verkeersregels of veiligheidsmaatregelen, enz. De grote uitdaging voor uw bedrijf? Uw activiteiten zoveel mogelijk veiligstellen. Hoe? Technologische oplossingen zijn onmisbaar geworden op de weg.

Ga voor preventie

Als u nu eens zou beginnen met het gedrag van uw chauffeurs in real time en achteraf te analyseren? Dat kan immers met een tracker aan boord! Overschrijding van de snelheidslimiet, abrupt remmen, reistijden, enz. Alle parameters worden samengevoegd om u in staat te stellen uw chauffeurs te vergelijken. Uw doelstelling? Hen ertoe aanzetten meer verantwoord en veiliger te rijden. Voeg daar de toepassing Eco-Driving aan toe en uw chauffeurs ontvangen zelfs waarschuwingen bij gevaarlijk gedrag (te bruusk optrekken, te scherp afslaan, enz.). De perfecte manier voor hen om hun gedrag in real time te corrigeren, maar ook om voorzichtiger te rijden.

Een andere mogelijkheid: de dashcam. Deze kleine camera wordt bevestigd op de voorruit of het dashboard en filmt zowel de weg als de cabine. Dankzij artificiële intelligentie kunt u systematisch risicogedrag opsporen. Een sigaret achter het stuur, een slecht vastgemaakte veiligheidsgordel, tekenen dat de chauffeur in slaap valt? Afhankelijk van uw eigen instellingen krijgt u onmiddellijk een waarschuwing en kunt u reageren.

Snel reageren bij een ongeval

Ondanks deze preventieve maatregelen kan een ongeval helaas iedereen overkomen! Ook bij een ongeval is de ingebouwde telematica van het voertuig erg nuttig, omdat u onmiddellijk wordt gewaarschuwd via een pop-up of sms. U kunt de precieze omstandigheden van het ongeval seconde per seconde zien:

  • Op een kaart of in een gebeurtenisrapport dat de gegevens bevat die voor en na de botsing door de tracker werden verzameld (snelheid, versnelling, remmen, enz.);
  • Rechtstreeks op de beelden van de dashcam.

Dankzij deze cruciale informatie begrijpt u de omstandigheden, reageert u snel en vindt u onmiddellijk oplossingen!

Bewijs uw goede trouw

Een ongeval heeft ook gevolgen voor uw verzekeringspolis. Zeker als uw chauffeur (gedeeltelijk of volledig) verantwoordelijk is. Maak dus gebruik van de informatie die dankzij de technologie wordt verzameld. Bij een ongeval is deze informatie van cruciaal belang om te bepalen wie verantwoordelijk is. Dankzij de gebeurtenisrapporten en de beelden van de dashcam is er geen twijfel meer mogelijk over wie het ongeval veroorzaakt heeft!

Als uw chauffeur geen schuld treft, kunt u juridische kopzorgen vermijden en uw verzekeraar harde argumenten voorleggen. Let wel: zorg ervoor dat u de regelgeving inzake gegevensbescherming naleeft. U mag de verzamelde gegevens uiteraard gebruiken om uw zaak te bepleiten, maar de andere partijen die bij het ongeval betrokken zijn, moeten absoluut op de hoogte worden gebracht van het bestaan ervan, en u mag ze slechts zo lang bewaren als nodig is.

Terug naar alle artikelen >

Milieubewust rijden

Bescherm het milieu, verminder het verbruik en verhoog de veiligheid
Ontdek

Crash Detection

Maak gebruik van alle telematicahulpmiddelen om ongevallen te voorkomen en te analyseren
Ontdek

Slimme voertuigcamera

Houd uw chauffeurs, hun passagiers, hun wijzigingen en alle gebeurtenissen op de weg voortdurend in de gaten
Ontdek

Artikelen in dezelfde categorie

Speciale bouw editie
Bouw
Maak het uzelf als ondernemer gemakkelijk! In de bouwsector werkt het merendeel van het personeel mobiel. Daarom is het administratief beheer daar veel ingewikkelder. Het...
Lees het artikel Arrow link