Vraag een voorstel aan
Bestand

3 hulpmiddelen om het brandstofverbruik van uw wagenpark te verminderen

Deel dit artikel:

Opvolging van het brandstofverbruik, analyse van het rijgedrag, beheer van het onderhoud, ... Digitale hulpmiddelen helpen u de brandstofkosten van uw bedrijf te verminderen.

Brandstofverbruik kan in transportbedrijven voor 30% van de kosten uitmaken. Gelukkig kunnen digitale hulpmiddelen de factuur helpen drukken.

Hoe u uw kosten kunt optimaliseren? Door het verbruik van uw voertuigen of machines voortdurend in het oog te houden. Gelukkig kunt u dit vandaag dankzij zeer geavanceerde instrumenten steeds nauwkeuriger doen.

1. Ecologisch rijden aanmoedigen

Plotseling remmen, heftig optrekken, scherpe bochten nemen ... Het is geen geheim dat hoe sportiever of agressiever u rijdt, hoe hoger het brandstofverbruik is. Overtuig uw chauffeurs daarom om ecologisch te rijden! Zo beperken ze niet alleen hun uitstoot en het risico op een ongeval, maar bespaart u tegelijkertijd ook geld.

Het is bovendien kinderspel: plaats gewoon een gps-tracker in hun voertuigen. Deze tracker verzamelt heel wat gegevens over hun rijgedrag: versnellingen/vertragingen, overschrijding van de maximumsnelheid, de motor laten draaien wanneer het voertuig geparkeerd staat en zelfs het toerental als u de tracker aansluit op de can-bus.  Op die manier kunt u hun prestaties vergelijken en het meest verantwoordelijke gedrag vaststellen.                             

2. Het verbruik controleren

Weet u precies hoeveel brandstof elk van uw voertuigen verbruikt? En of dit verbruik overeenkomt met de hoeveelheid aan de pomp gekochte brandstof? Technische problemen, misbruik, overheveling, ... Er zijn vele redenen die een verschil tussen deze twee volumes kunnen verklaren. Doordat u hiervan op de hoogte wordt gebracht dankzij een gps-tracker die in het voertuig wordt ge├»nstalleerd, kunt u heel wat besparen.

Er zijn twee mogelijke oplossingen: ofwel wordt deze tracker rechtstreeks aangesloten op de can-bus (gegevens van de fabrikant), ofwel op een sonde (via Bluetooth) die in de tank van de vrachtwagens wordt geplaatst. In beide gevallen worden de gegevens over het werkelijke verbruik doorgegeven aan een platform, en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zo bent u altijd op de hoogte van de exacte hoeveelheid brandstof die nog in elk voertuig beschikbaar is.

3. Het onderhoud van voertuigen optimaliseren

Is de luchtfilter of oliefilter verstopt? Werd de olie wel ververst? Is de bandenspanning te laag? Dan kunt u er zeker van zijn dat het voertuig in kwestie te veel verbruikt. Gevolg? Uw brandstofkosten zijn hoger dan ze zouden moeten zijn.

Helaas is het zo dat hoe groter het wagenpark is, hoe moeilijker het is om het onderhoud tijdig in te plannen en te organiseren. Maar ook hierbij kunnen digitale tools helpen. Zodra het onderhoudsschema wordt ingepland, geldt het voor al uw voertuigen.

U hoeft dus niet meer voortdurend te checken wanneer het volgende onderhoudsmoment eraan komt. Zodra de maximale afstand of de gebruiksduur is bereikt, krijgt u een waarschuwing dat het tijd is voor een onderhoud. Kers op de taart: door goed te anticiperen op het onderhoud, krijgt u minder vaak te maken met storingen en dus uitvaltijd van uw werkgereedschap.

Digitale hulpmiddelen zijn voor wie een groot wagenpark heeft, een doeltreffende manier geworden om brandstof te besparen en dus de kosten te drukken. Maak er zeker gebruik van. Ondertussen doet u ook onze planeet een groot plezier. En dat is dan weer goed voor het imago van uw bedrijf!

Terug naar alle artikelen >

Milieubewust rijden

Bescherm het milieu, verminder het verbruik en verhoog de veiligheid
Ontdek

Brandstofbeheer

De oplossing om de kosten onder controle te houden en brandstofdiefstal door overhevelen of overvullen te bestrijden
Ontdek

Beheer van onderhoud

Bespaar geld door proactief beheer van preventief onderhoud en service
Ontdek

Artikelen in dezelfde categorie

Speciale bouw editie
Bouw
Maak het uzelf als ondernemer gemakkelijk! In de bouwsector werkt het merendeel van het personeel mobiel. Daarom is het administratief beheer daar veel ingewikkelder. Het...
Lees het artikel Arrow link